O víně

vinotéka

Starodávný proces kvašení.

      .

sudová

STOLNÍ VÍNO
Nejnižší kategorie vín z hroznů vyprodukovaných v kterékoliv zemi EU
ZEMSKÉ VÍNO
Víno vyrobené pouze z tuzemských hroznů o cukernatosti minimálně 14 °NM, může být označeno názvem oblasti, ročníkem a odrůdou, ze které bylo vyrobeno.
JAKOSTNÍ VÍNO
Víno vyrobené z tuzemských hroznů s cukernatostí minimálně 15 °NM. Výroba musí proběhnout v té vinařské oblasti, kde byly hrozny sklizeny. Lze je opatřit dovětkem:
JAKOSTNÍ VÍNO odrůdové
Víno vyrobené z vinných hroznů, nebo z hroznového moštu nejvýše tří odrůd uvedených ve Státní odrůdové knize.
JAKOSTNÍ VÍNO známkové
Víno vyrobené smísením vinných hroznů , hroznového moštu nebo vín podle stálé receptury.
JAKOSTNÍ VÍNO s přívlastkem
Víno musí splňovat všechny požadavky na výrobu jakostního vína a navíc musí pocházet z jedné vinařské oblasti. Mošt se nesmí doslazovat řepným cukrem, ani jinak. Vína vyšších stupňů přívlastků jsou určená zejména k slavnostním příležitostem či archivaci.
... kabinetní víno
Lehčí, suché příjemně pitelné víno se vyrábí z hroznů, které dosáhly cukernatosti minimálně 19° NM.
... pozdní sběr
Kvalitní suché či polosuché víno vyrobené z hroznů sklizených při minimální cukernatosti 21° NM.

... výběr z hroznů
Plné extraktivní víno s vyšším obsahem alkoholu a někdy též s vyšším obsahem zbytkového cukru se vyrábí z hroznů, které vyzrály na nejméně 24° NM.
... výběr z bobulí
Plné a extraktivní, polosladké či sladké víno se vyrábí z hroznů, které dlouho zrály na vinici a dosáhly cukernatosti alespoň 27° NM.
... ledové víno
Vzácné, velmi sladké víno se vyrábí lisováním zmrzlých hroznů sklizených při teplotě maximálně -7° C, získaný mošt musí obsahovat nejméně 27°NM. Hrozny při lisování nesmí rozmrznout a protože část vody zůstává v bobulích ve formě ledových krystalů, vylisovaná šťáva je velmi koncentrovaná.
... slámové víno
Aromatické sladké víno se vyrábí z dobře vyzrálých hroznů, které se nejméně tři měsíce po sklizni dosoušejí na podložkách ze slámy či rákosu nebo jsou zavěšeny v dobře větratelném prostoru. Tím se z bobulí odpaří část vody a ve šťávě se koncentrují extraktivní látky. Mošt musí mít nejméně 27° NM.
... výběr z cibéb
Velmi extraktivní, sladké a vzácné víno vyrobené z hroznů, které vyzrály nejméně na 32° NM. Bobule těchto hroznech se díky extrémně dlouhé době zrání většinou změnily na hrozinky - cibéby.
VÍNO ORIGINÁLNÍ CERTIFIKACE (VOC)
Kategorie vín vycházející z apelačního principu zavedená vinařským zákonem 321/2004Sb. Vyrábí se z odrůd typických pro určitý region. Víno musí mít charakter daného regionu a odpovídat pravidlům VOC. O přidělení známky VOC rozhoduje sdružení vinařů. Prvním apelačním systémem u nás je od roku 2009 VOC Znojmo.